WIE IS MACHTELD?

De manier waarop een proces van afscheid nemen kan worden gedragen door rituelen en hoe rituelen, van oudsher of nieuw, ons kunnen troosten; dat heeft mij altijd ontroerd.

Graag werk ik vanuit mijn hart. 25 jaar lang heb ik dat gedaan als televisieregisseur en eindredacteur. Met hart en ziel heb ik mij ingezet voor zowel levensbeschouwelijke, als human interest programma’s. Door de jaren heen is het medium veranderd en voor mij was het de tijd om het achter me te laten en een beroep te kiezen waar ik opnieuw mijn hart mee kon verbinden.

Een baan in de uitvaart lijkt een complete omwenteling maar toch leefde het idee dat ik als uitvaartbegeleider zou willen werken al heel lang in mij. Maar telkens als het idee de kop op stak, duwde ik het weer weg. Het leek me zo´n uitzonderlijk beroep.

In 2013 overleed mijn vader na een langdurig ziekteproces. Het contact met de uitvaartbegeleidster was heel prettig en respectvol. Zij gaf ons alle ruimte om goed afscheid te nemen en stimuleerde ons om de ceremonie geheel op onze manier in te vullen. Zo werd het een afscheidsdienst die bij ons, maar ook bij mijn vader paste. Deze mooie en intense ervaring gaf voor mij de doorslag en niet lang daarna begon ik aan de uitvaartopleiding bij Meander Uitvaartopleidingen in Zwolle. Een betere stap had ik niet kunnen zetten. Ik ontdekte wat ik eigenlijk al wist, dat dit beroep zo goed bij mij past.

Mijn eerste stappen in dit mooie vak zette ik in 2015 en sindsdien heb ik veel families kunnen begeleiden. En inderdaad, de term uitzonderlijk is van toepassing. Het is een uitzonderlijk voorrecht om als uitvaartbegeleider zo nabij te mogen zijn op het meest moeilijke, pijnlijke en tegelijk kwetsbare moment in iemands leven, waarin er afscheid genomen moet worden van een dierbare.

Men zegt vaak: ´Om jouw werk als uitvaartbegeleider goed te doen moet je jezelf wel heel goed kunnen afschermen, omdat het vaak zo verdrietig is….´ Voor mij is het tegenovergestelde waar. Mensen begeleiden naar een mooi en waardig afscheid van hun dierbare, vraagt van mij dat ik me open stel, in verbinding sta en goed luister, niet alleen naar wat er gezegd wordt, maar ook juist naar wat niet gezegd wordt. Dat dit tezamen, het zichtbare en het onzichtbare, een plek krijgt in de dagen vòòr de uitvaart en op de dag zelf, dat is voor mij de kern van een waardevol afscheid.

Heeft u vragen of advies nodig? Wilt u kennismaken of alvast uw wensen bespreken voor uw eigen afscheid en een begroting ontvangen? Bel voor een afspraak.

tel. 06 831 660 33

Het melden van een overlijden
kan 24 uur per dag.