Ervaringen van anderen

Met wie gaat u in zee op het moment dat u door verlies op uw kwetsbaarst bent? Anderen gingen u voor en vertellen hun ervaringen met Stilleven… 

De uitvaart van Edwin la Fleur

Lieve Machteld,

Nu ruim een week geleden was het laatste afscheid van onze lieve man en vader, Edwin la Fleur.

Wat zijn wij dankbaar dat jij op ons pad bent gekomen.

Toen Edwin wist dat hij niet lang meer zou leven zijn we samen op zoek gegaan naar een uitvaarverzorger. Wij werden via LaVie geattendeerd op jou en zowel Edwin als ik hadden meteen een goed gevoel. Tijdens onze eerste afspraak op 11 december 2020 was er alle tijd en ruimte om de wensen van Edwin, maar zeker ook die van mij en de kinderen door te nemen. En wat heb je goed naar ons geluisterd.Mooi was dat jij nog precies de rouwauto voor Edwin hebt gevonden die hij graag wilde. Zo fijn dat hij deze zelf nog heeft uitgekozen.

Na dit gesprek ben jij de wensen gaan uitwerken en daar waar nodig de vergunningen gaan regelen.

Eind december kon je ons melden dat je de vergunning voor een condoleance in Stadion Galgenwaard had weten te krijgen, de plek waar Edwin’s hart lag bij zijn favoriete voetbalclub FC Utrecht. Fijn dat we deze plek tzt konden gebruiken. Niet wetende dat tzt al heel snel zou komen. Op 6 januari spraken we elkaar nog over de opzet van de rouwkaart en ongelofelijk maar waar, eind van die avond moest ik je bellen met de mededeling dat Edwin was overleden.

Uiteraard kwam je snel naar ons toe en samen met de verzorgers is Edwin heel liefde- en respectvol verzorgd en in de kist gelegd. Al was het inmiddels 03;15 uur in de nacht, jij hebt hem waardig de woonwijk uit begeleid.

Samen met de kinderen gingen we naar binnen, en wat waren we geraakt door jouw gebaar om op Edwin’s kussen een vlinder te leggen met een prachtig toepasselijke tekst. Het zijn echt de kleine dingen die het doen.

En toen kwam daar die belangrijke week voor de uitvaart. Iedere dag hadden we contact met elkaar, je was echt onze rots in de branding. Wij hadden er nog niet over nagedacht of jij had het al geregeld of stelde voor het te regelen. Mooie ideeën bracht je aan om nog net wat extra’s te geven aan het afscheid.

Tijdens de uitvaart heb jij het slotwoord gedaan. En hoe mooi wist jij te verwoorden hoe ons gezin in elkaar zat. Je had de laatste dagen oprecht naar ons geluisterd en kon zo een heel persoonlijk woord tot een ieder richten. Prachtig. En het viel ons niet alleen op, ook de genodigden van de uitvaart spraken ons aan op jouw warmte en fijne manier van praten en handelen. Een groot compliment.

We weten dat de dood iets onvermijdelijks is, voor de nabestaanden volgt dan een onwerkelijke periode van onzekerheid en groot verdriet. Ik gun iedereen in die bijzondere tijd een uitvaartverzorgster zoals jij Machteld.

Nogmaals heel erg bedankt voor alles wat je voor ons hebt betekend. Door jou kijken wij terug op een heel mooi afscheid dat perfect bij Edwin en ons paste.

Veel liefs

Jose, Milan en Evy. Houten

De crematie van mijn broer Hein Verhoeven

Toen mijn broer was overleden, wilde ik tijdens de afscheidsdienst zo graag laten weten wat hij voor mij betekent en betekent heeft. En hoe we samen zijn opgegroeid. Maar ik kreeg mijn gedachten maar niet op een rijtje. En woorden geven aan alles wat ik zou willen zeggen was onmogelijk.

Toen heb ik Machteld gevraagd of zij het voor me op kon schrijven en kon voorlezen tijdens het afscheid. Een paar dagen van te voren zijn we er echt voor gaan zitten en hebben lang met elkaar gesproken. Dat was een fijn gesprek. Doordat Machteld vragen stelde was het ook makkelijker om over alles te praten. Ook de verdrietige dingen uit onze jeugd. Daarna heeft zij een verhaal geschreven.

Een dag van te voren heeft ze het voorgelezen, aan mij, aan de vrouw van mijn broer en aan zijn dochter. Dat was heel emotioneel voor ons alle drie. Maar wat was ik er blij mee! Machteld heeft precies verwoord wat ik niet zeggen kon. En alles klopte helemaal met hoe ik het voelde.

En op de dag van de uitvaart heeft zij het uit mijn naam gelezen. Serieus en licht tegelijkertijd. Met humor en het juiste gevoel. Ik ben er dankbaar voor.

Maria Verhoeven

Afscheid Bert de Groot

Na het plotselinge overlijden van mijn man en vader, waarin verdoving en het niet kunnen bevatten de hoofdrol speelden, was het contact met Machteld een heel fijn baken. Haar betrokkenheid, belangstelling, inlevingsvermogen en vriendelijkheid deed ons intens goed. Met ruimte voor ons verdriet en onze herinneringen wist ze toch de noodzakelijke lijn niet uit het oog te verliezen en ervoor te zorgen dat alles gedaan werd om het afscheid zo persoonlijk mogelijk te maken. Ze deed vaak een stap meer om het geheel goed te regelen. Wij zijn enorm blij en dankbaar dat Machteld ons in deze heftige periode heeft kunnen begeleiden.

Maria de Groot-Philippi, Leonie en Rianne

De begrafenis van mijn moeder Johanna Keizer-Lamboo

Op 23 mei 2019 overleed mijn moeder Johanna Keizer-Lamboo op 102 jarige leeftijd. Ze heeft met recht een bewogen leven achter de rug en niemand van ons had verwacht dat ze deze mooie leeftijd zou bereiken.

Enkele jaren daarvoor vroeg ik haar eens of ze niet bang was voor de dood. Ze zei me, ach jongen, iedere morgen als ik wakker word en mijn ogen open, ben ik gelukkig dat ik er nog een dagje bij gekregen heb. Ze is jaren liefdevol thuis door mijn broer verzorgd, anders had haar leven er waarschijnlijk heel anders uitgezien.

Ze heeft mijn vader 26 jaar overleefd, die in 1994 is gestorven. De dood draagt in mijn ogen altijd iets ongemakkelijks met zich mee. Ook al is het einde in zicht, ineens is het er. Dit eeuwen oude ritueel werd vroeger dikwijls traditioneel door familie en omgeving uitgevoerd. In de huidige maatschappij is hier veel in veranderd en geven we dit vertrouwen uit handen.

De begrafenis van mijn vader was er één uit het boekje, om het zo maar te zeggen. Er kwamen twee heren in donkere pakken, die alles deden en zeiden waar we ons als nabestaanden niet prettig bij voelden. We hadden voor dit pad gekozen en konden er helaas niets meer aan veranderen. In de aanloop naar het afscheid van mijn moeder kwam deze herinnering direct bij ons naar boven en wisten we dat we dit niet meer zo wilden ervaren.

Ik kende Machteld Detmers en was er van overtuigd dat ze de begrafenis van mijn moeder beslist anders zou doen. Vanaf het eerste moment liep haar ondersteuning als een rode draad tussen deze vijf, voor ons moeilijke dagen door. Het meest belangrijke daarbij was dat alle aspecten in de juiste volgorde werden geplaatst en alle speciale wensen uit de familie aan de dag van de begrafenis konden worden toegevoegd.

Machteld weet door haar bijzondere persoonlijkheid als geen ander hoe ze een begrafenis respectvol, maar ook vooral liefdevol moet laten verlopen. Ik ben ontzettend blij dat wij dit vertrouwen aan haar geschonken hebben. We dragen een fijne herinnering aan haar mee.

Addie Keizer

 

 

Ik ben dankbaardat een kennis ons Machteld aanraadde na het plotselinge overlijden van mijn vader. Nietalleen wist ze wat er allemaal geregeld moest worden en had ze daarvoor de juiste connecties, ze nam ook ruim de tijd om alles met ons door te spreken en toonde oprechte interesse en medeleven.

Buiten de lijntjes denken was geen enkel probleem: ze dacht actief mee om een zo´n passend mogelijk afscheid te organiseren.

Anna Kuijlenburg

Jouw begeleiding in de chaotische dagen voor de uitvaart van Bas was prettig. Doordat jij het hele proces in stukjes hebt geknipt voor mij was het beter te behappen.

Ook heel fijn hoe je steeds weer alle tijd nam, ons een voor een vroeg het het voor ons was op dat moment. Hoe je zo ons leerde kennen en daardoor met ideeën kwam die bij ons (en bij Bas) pasten. En als wij met ongebruikelijke ideeën kwamen dacht je daar over mee zodat het ook uitgevoerd kon worden.

Culemborg, Marjolein Mattaar

Het eerste contact was midden in de nacht na het overlijden van mijn moeder. “Ik ben er over 10 min”,  zei je. En je was er! Om daarna in alle rust, al luisterend, vragend, sturend, regelend, lijn te brengen in wat er allemaal op ons af kwam.

Deze manier van werken en jouw betrokkenheid en groot empathische vermogen gedurende het hele proces tot en met de crematie, heb ik als zeer plezierig ervaren. Het is tot een mooi afscheid gekomen waar ik met een warm hart aan terugdenk. Dank je wel voor je begeleiding.

Culemborg, Frank-Jos van Hest

Dag Machteld,

We willen je heel graag bedanken voor de fijne en persoonlijke begeleiding na het overlijden van onze man / vader / opa.

De kennismaking was heel aangenaam; je nam de tijd en toonde interesse in wie wij en hij waren.

Bij het organiseren van de uitvaart nam je de regie op een zeer prettige manier; je dacht mee, schetste verschillende mogelijkheden en liet tegelijkertijd alle ruimte voor onze eigen ideeën en invulling. Ook als dit afweek van ‘de standaard’. Je wist je goed te verplaatsen in ons en onze wensen en jouw ideeën pasten dan ook goed bij hoe wij het afscheid wilden. Je stuurde bijna ongemerkt waar nodig en je nam ons werk uit handen. En dat alles altijd met de intentie dat het afscheid voor ons goed moest zijn. Als we ‘met spoed’ iets nodig hadden, regelde je dat meteen. Je was goed bereikbaar en zeer toegankelijk.

Ook jouw woorden aan ons tijdens de uitvaart waren persoonlijk en oprecht.

Veel dank voor jouw fijne begeleiding, je hebt ons geholpen het een afscheid te laten zijn zoals wij wilden.

Maurik, Familie Oude Essink

Voor Machteld

Onze moeder stierf na een voor haar en ons moeilijke periode van ziekte. Ze was lang weduwe na het plotselinge overlijden van mijn vader. Mijn broer en ik wilden graag tijdens haar uitvaart ook aandacht geven aan pa, want die mogelijkheid hadden we destijds niet ten volle benut. Het leek ons mooi om hun leven samen te gedenken. Dat is wonderwel gelukt, en dat kwam niet in de laatste plaats door Machteld.

Machteld heeft de gave om te luisteren voorbij de woorden en te kijken voorbij de tranen. Haar aanwezigheid gaf rust en structuur, haar medeleven bood troost, haar humor maakte het zware lichter. Ze sloot aan en dacht mee. Ze stimuleerde, gaf ruimte aan haar en onze creativiteit, en was samen met ons trots op proces én resultaat: een prachtig, intiem afscheid van Corrie (en Janus), een mooie herinnering voor ons. Dank je wel, Machteld.

Culemborg, Hetty Bos

 

 Voor het vormgeven en regelen van een uitvaart in Culemborg kan ik Stilleven Uitvaart aan iedereen aanbevelen. Vanaf het eerste moment sloot Machteld aan bij wie wij zijn en onze wensen. (Mede) dankzij haar goede raad, ideeën en voorstellen werd het een warm afscheid van mijn man, dat precies klopte voor ons allemaal. Denkend aan het afscheid krijg ik telkens weer een warm gevoel en ik praat er met liefde over.

Culemborg, Irma Weverling-Servais

Lieve Machteld,

Ik kan eigenlijk heel kort zijn met een referentie: JE BENT GEWELDIG! Wat ook in me opkomt is dat je volgens mij ook een hele fijne vriendin zou zijn.

Als ik jou moet omschrijven als mens en als uitvaart verzorgster dan is dat met de woorden: Warm, zeer betrokken, liefdevol, daadkrachtig, duidelijk en invoelend.

Ik heb jouw naam gekregen van een goede vriendin van mij en zij raadde mij jou aan. Haar woorden waren, warm, betrokken en zeer menselijk. Ik heb haar advies opgevolgd en ben heel blij dat ik dit heb gedaan.

Wat hebben, ik en mijn dochters, een enorme steun aan je gehad. Levend in een waas was jij er voor ons die duidelijkheid kon verschaffen en alles regelde wat nodig is voor een mooie uitvaart. Door jou heb ik gedurfd om Arthur mee te helpen met aankleden en stapje voor stapje fysiek afscheid te nemen van hem.

Ik vond de locatie en de begeleiding op de dag van de uitvaart van Arthur ook heel fijn.

Wij zijn je zeer dankbaar voor al je goede zorgen en we kijken terug op een prachtig afscheid. Volgens mij is Arthur hier ook heel blij mee.

Soest, Annemarie Brakenhoff

 Lieve Machteld,

 Je was een baken voor mij in de eerste week na het overlijden van Hans. Ook door jouw steun heb ik goede herinneringen aan het afscheid. Je wist wat er gedaan moest worden, je wist steeds een juiste snaar te raken, je bent communicatief heel vaardig. Het is fijn dat ik jou heb leren kennen!

Culemborg, Lidwien Oomens 

Stilleven 

Dit jaar heeft Machteld de uitvaart begeleid van onze moeder. 

Ik heb haar leren kennen bij de uitvaart van mijn schoonmoeder, helaas ook dit jaar overleden. Toen viel haar rustige, betrokken aanwezigheid en goede begeleiding al op en daarom was er geen twijfel om haar ook voor de uitvaart van onze moeder te vragen.

Machteld verstaat de kunst om in zo’n emotionele situatie, een goede balans te vinden tussen een luisterend oor enerzijds en een goede tijdsbewaking anderzijds. Er moet namelijk ontzettend veel geregeld en besloten worden in korte tijd en dan is het erg prettig dat je kunt terugvallen op de expertise van Machteld. Het draaiboek dat Machteld maakt voor de dagen tot aan de uitvaart is daarbij een fijne leidraad om het overzicht te houden. Mocht het proces van keuzes maken wat stagneren, dan heeft Machteld vaak goede tips en voorstellen zonder daarbij opdringerig over te komen.

De uitvaart van onze moeder is een waardig afscheid geworden, waar wij ondanks het gemis, veel troost uit putten. Machteld heeft een belangrijke rol gespeeld daarbij en daar zijn wij dankbaar voor.

Culemborg, Arjan Bos

Lieve Machteld,

Het is al weer enkele maanden geleden dat wij afscheid hebben moeten nemen van mijn lieve vrouw, moeder en oma, José Sjoer. Mede dankzij jou kunnen we met volle tevredenheid terugkijken op een mooi afscheid.

De paar maanden tussen ons eerste contact en de uitvaart hebben wij jou leren kennen als een heel warme meelevende vrouw die ons met raad en daad terzijde stond en die alle wensen van José (en dat waren er niet weinig) in vervulling heeft heeft kunnen laten gaan.

Ook had je oog voor de kleine maar o zo belangrijke dingen zoals het gedichtje op haar kussen en de foto’s bij het verlaten van onze woning.
Nogmaals hartelijk dank voor al je werk.

Culemborg, Wim Sjoer

Wat ons betreft meer dan 5 sterren voor de manier waarop de uitvaart is begeleid door Machteld – Stilleven Uitvaart.

Vanaf het eerste contact een warm, betrokken en meedenkend persoon met oog voor de bijzondere situatie. Het ging om de uitvaart van een persoon met een verstandelijke beperking.

Op een vriendelijke maar besliste manier laat Machteld je de knopen doorhakken die doorgehakt moeten worden. Op de dag zelf heeft iedereen, ook huisgenoten en medewerkers, afscheid kunnen nemen op zijn eigen manier en tempo.

Het verlies is vreselijk verdrietig, het afscheid was prachtig. We kijken er met een heel goed gevoel op terug. Iedereen die erbij was of via de livestream meekeek, heeft dit zo ervaren.

Cora en Marianne, Thomashuis, Culemborg

Wij zijn erg tevreden over Stilleven Uitvaart. Machteld heeft de uitvaart van mijn moeder in Vianen begeleid en geeft de familie veel ruimte en ook een luisterend oor. Toen ook nog mijn broer overleed was er geen enkele twijfel over wie zijn uitvaart moest begeleiden.

Machteld, je bent een prachtmens en een troost in moeilijke tijden.

Vianen, Janet Straus

 Onze moeder is heel lang ziek geweest, waardoor we al over de begrafenis hadden kunnen nadenken. Toen zij in 2019 op Witte Donderdag overleed was dat ondanks de anticipatie een schok en een knal. Machteld wist het lawaai de verstillen.

In onze zonnige tuin konden we rustig praten over wat we zelf wilden en al hadden bedacht en wat er mogelijk kon zijn. Machteld wist vrijwel automatisch wat ze aan ons kon overlaten en waar we haar hulp bij nodig hadden. Ze gaf goede suggesties, maar liet ons uiteindelijk bepalen wat we wilden.

Op de begrafenis zelf was zij de perfecte regisseur, die met kalmte de dienst leidde. Mijn zusje en ik hebben mede dankzij Machteld een bijzondere dienst kunnen samenstellen, die mooi aansloot bij onze moeder. We zijn daar heel dankbaar voor. Liefs.

Culemborg, J t B

Hele fijne en persoonlijke begeleiding. De uitvaart van mijn vader was een ontzettend mooie en persoonlijke uitvaart geworden omdat Machteld naar ons luisterde.

Ook de nazorg na de uitvaart was top en persoonlijk. Heel erg bedankt voor deze fijne ervaring in een moeilijke tijd.

Culemborg, Roxan van Benthem

Lieve Machteld,

Bedankt voor alles wat je voor ons gedaan hebt in dit moeilijke proces. Een kind verliezen is ondraaglijk zwaar en we waren zeker die eerste dagen totaal ontredderd. Jij hebt ons daar doorheen geloosd, met zoveel aandacht en medeleven. Je was er altijd en deed ongevraagd steeds dat extra wat er nodig was. DANK!!

S. en M. v D.

Lieve Machteld,

We willen je heel hartelijk danken voor alles wat je voor ons gedaan hebt in de afgelopen dagen.

Je hebt het vermogen je heel snel in te leven in mensen. Daarmee heb je prachtige en waardevolle dingen toegevoegd aan alles rond het afscheid. De paarse letters van haar naam, maar ook de liefdevolle zorg waarmee je het kleed drapeerde. Het was fijn jou om ons heen te hebben.

A. en K. V.

Beste Machteld,

Ik zal het verlies zelf een plekje moeten geven, maar ik kan terug kijken op een goede afsluiting.

Ben dankbaar dat ik mijn vader heb mogen verzorgen en aankleden.  Het was heel fijn dat je ons alle ruimte gaf. De rust die je over brengt, het geduld en hoe respectvol je met mijn vader bent om gegaan… Mede daardoor konden we alles op onze eigen manier een beetje beter verdragen.

Het gemis komt zeker maar ik denk aan mijn ouders met een glimlach terug….ze zijn weer samen!

Rian van der Gun-van Dord

Heeft u vragen of advies nodig? Wilt u kennismaken of alvast uw wensen bespreken voor uw eigen afscheid en een begroting ontvangen? Bel voor een afspraak.

tel. 06 831 660 33

Het melden van een overlijden
kan 24 uur per dag.