Ervaringen van anderen

Met wie gaat u in zee op het moment dat u door verlies op uw kwetsbaarst bent? Anderen gingen u voor en vertellen hun ervaringen met Stilleven… 

De begrafenis van mijn moeder Johanna Keizer-Lamboo

Op 23 mei 2019 overleed mijn moeder Johanna Keizer-Lamboo op 102 jarige leeftijd. Ze heeft met recht een bewogen leven achter de rug en niemand van ons had verwacht dat ze deze mooie leeftijd zou bereiken.

Enkele jaren daarvoor vroeg ik haar eens of ze niet bang was voor de dood. Ze zei me, ach jongen, iedere morgen als ik wakker word en mijn ogen open, ben ik gelukkig dat ik er nog een dagje bij gekregen heb. Ze is jaren liefdevol thuis door mijn broer verzorgd, anders had haar leven er waarschijnlijk heel anders uitgezien.

Ze heeft mijn vader 26 jaar overleefd, die in 1994 is gestorven. De dood draagt in mijn ogen altijd iets ongemakkelijks met zich mee. Ook al is het einde in zicht, ineens is het er. Dit eeuwen oude ritueel werd vroeger dikwijls traditioneel door familie en omgeving uitgevoerd. In de huidige maatschappij is hier veel in veranderd en geven we dit vertrouwen uit handen.

De begrafenis van mijn vader was er één uit het boekje, om het zo maar te zeggen. Er kwamen twee heren in donkere pakken, die alles deden en zeiden waar we ons als nabestaanden niet prettig bij voelden. We hadden voor dit pad gekozen en konden er helaas niets meer aan veranderen. In de aanloop naar het afscheid van mijn moeder kwam deze herinnering direct bij ons naar boven en wisten we dat we dit niet meer zo wilden ervaren.

Ik kende Machteld Detmers en was er van overtuigd dat ze de begrafenis van mijn moeder beslist anders zou doen. Vanaf het eerste moment liep haar ondersteuning als een rode draad tussen deze vijf, voor ons moeilijke dagen door. Het meest belangrijke daarbij was dat alle aspecten in de juiste volgorde werden geplaatst en alle speciale wensen uit de familie aan de dag van de begrafenis konden worden toegevoegd.

Machteld weet door haar bijzondere persoonlijkheid als geen ander hoe ze een begrafenis respectvol, maar ook vooral liefdevol moet laten verlopen. Ik ben ontzettend blij dat wij dit vertrouwen aan haar geschonken hebben. We dragen een fijne herinnering aan haar mee.

Addie Keizer

 

 

De crematie van mijn broer Hein Verhoeven

Toen mijn broer was overleden, wilde ik tijdens de afscheidsdienst zo graag laten weten wat hij voor mij betekent en betekent heeft. En hoe we samen zijn opgegroeid. Maar ik kreeg mijn gedachten maar niet op een rijtje. En woorden geven aan alles wat ik zou willen zeggen was onmogelijk.

Toen heb ik Machteld gevraagd of zij het voor me op kon schrijven en kon voorlezen tijdens het afscheid. Een paar dagen van te voren zijn we er echt voor gaan zitten en hebben lang met elkaar gesproken. Dat was een fijn gesprek. Doordat Machteld vragen stelde was het ook makkelijker om over alles te praten. Ook de verdrietige dingen uit onze jeugd. Daarna heeft zij een verhaal geschreven.

Een dag van te voren heeft ze het voorgelezen, aan mij, aan de vrouw van mijn broer en aan zijn dochter. Dat was heel emotioneel voor ons alle drie. Maar wat was ik er blij mee! Machteld heeft precies verwoord wat ik niet zeggen kon. En alles klopte helemaal met hoe ik het voelde.

En op de dag van de uitvaart heeft zij het uit mijn naam gelezen. Serieus en licht tegelijkertijd. Met humor en het juiste gevoel. Ik ben er dankbaar voor.

Maria Verhoeven

Afscheid Bert de Groot

Na het plotselinge overlijden van mijn man en vader, waarin verdoving en het niet kunnen bevatten de hoofdrol speelden, was het contact met Machteld een heel fijn baken. Haar betrokkenheid, belangstelling, inlevingsvermogen en vriendelijkheid deed ons intens goed. Met ruimte voor ons verdriet en onze herinneringen wist ze toch de noodzakelijke lijn niet uit het oog te verliezen en ervoor te zorgen dat alles gedaan werd om het afscheid zo persoonlijk mogelijk te maken. Ze deed vaak een stap meer om het geheel goed te regelen. Wij zijn enorm blij en dankbaar dat Machteld ons in deze heftige periode heeft kunnen begeleiden.

Maria de Groot-Philippi, Leonie en Rianne

Lieve Machteld,

Bedankt voor alles wat je voor ons gedaan hebt in dit moeilijke proces. Een kind verliezen is ondraaglijk zwaar en we waren zeker die eerste dagen totaal ontredderd. Jij hebt ons daar doorheen geloosd, met zoveel aandacht en medeleven. Je was er altijd en deed ongevraagd steeds dat extra wat er nodig was. DANK!!

S. en M. v D.

Lieve Machteld,

We willen je heel hartelijk danken voor alles wat je voor ons gedaan hebt in de afgelopen dagen. Je hebt het vermogen je heel snel in te leven in mensen. Daarmee heb je prachtige en waardevolle dingen toegevoegd aan alles rond het afscheid. De paarse letters van haar naam, maar ook de liefdevolle zorg waarmee je het kleed drapeerde. Het was fijn jou om ons heen te hebben.

A. en K. V.

Beste Machteld,

Ik zal het verlies zelf een plekje moeten geven, maar ik kan terug kijken op een goede afsluiting. Ben dankbaar dat ik mijn vader heb mogen verzorgen en aankleden.  Het was heel fijn dat je ons alle ruimte gaf. De rust die je over brengt, het geduld en hoe respectvol je met mijn vader bent om gegaan… Mede daardoor konden we alles op onze eigen manier een beetje beter verdragen. Het gemis komt zeker maar ik denk aan mijn ouders met een glimlach terug….ze zijn weer samen!

Rian van der Gun-van Dord

Voor Machteld

Onze moeder stierf na een voor haar en ons moeilijke periode van ziekte. Ze was lang weduwe na het plotselinge overlijden van mijn vader. Mijn broer en ik wilden graag tijdens haar uitvaart ook aandacht geven aan pa, want die mogelijkheid hadden we destijds niet ten volle benut. Het leek ons mooi om hun leven samen te gedenken. Dat is wonderwel gelukt, en dat kwam niet in de laatste plaats door Machteld.

Machteld heeft de gave om te luisteren voorbij de woorden en te kijken voorbij de tranen. Haar aanwezigheid gaf rust en structuur, haar medeleven bood troost, haar humor maakte het zware lichter. Ze sloot aan en dacht mee. Ze stimuleerde, gaf ruimte aan haar en onze creativiteit, en was samen met ons trots op proces én resultaat: een prachtig, intiem afscheid van Corrie (en Janus), een mooie herinnering voor ons. Dank je wel, Machteld.

Hetty Bos

Stilleven 

Dit jaar heeft Machteld de uitvaart begeleid van onze moeder. 

Ik heb haar leren kennen bij de uitvaart van mijn schoonmoeder, helaas ook dit jaar overleden. Toen viel haar rustige, betrokken aanwezigheid en goede begeleiding al op en daarom was er geen twijfel om haar ook voor de uitvaart van onze moeder te vragen.

Machteld verstaat de kunst om in zo’n emotionele situatie, een goede balans te vinden tussen een luisterend oor enerzijds en een goede tijdsbewaking anderzijds. Er moet namelijk ontzettend veel geregeld en besloten worden in korte tijd en dan is het erg prettig dat je kunt terugvallen op de expertise van Machteld. Het draaiboek dat Machteld maakt voor de dagen tot aan de uitvaart is daarbij een fijne leidraad om het overzicht te houden. Mocht het proces van keuzes maken wat stagneren, dan heeft Machteld vaak goede tips en voorstellen zonder daarbij opdringerig over te komen.

 De uitvaart van onze moeder is een waardig afscheid geworden, waar wij ondanks het gemis, veel troost uit putten. Machteld heeft een belangrijke rol gespeeld daarbij en daar zijn wij dankbaar voor.

Arjan Bos

Heeft u vragen of advies nodig? Wilt u kennismaken of alvast uw wensen bespreken voor uw eigen afscheid en een begroting ontvangen? Bel voor een afspraak.

tel. 06 831 660 33

Het melden van een overlijden
kan 24 uur per dag.