TUSSEN OVERLIJDEN EN UITVAART
Afscheid nemen heeft tijd nodig. En juist in het prille begin wanneer de pijn nog zo vers is, moet er veel worden geregeld.
In de drukte en chaos van die eerste dagen tussen overlijden en uitvaart is de begeleiding van Stilleven erop gericht om overzicht en rust te brengen. Niet alles hoeft meteen te worden beslist en uitgevoerd.
Gedurende de dagen zal ik steeds aangeven wat op welk moment prioriteit heeft. Zo kunt u ook ruimte ervaren om stil te staan bij wat er gebeurt, verdriet toe te laten, en verbinding te voelen met anderen.
Want niet alleen een perfect georganiseerde uitvaart is belangrijk, maar ook de weg en de dagen daar naartoe. Al die verschillende momenten van waarde maken samen een betekenisvol afscheid.
Eerste Ontmoeting
Zodra we elkaar ontmoeten na uw melding van het overlijden, zullen we eerst een moment nemen voor kennismaking. We hebben het over uw overleden dierbare, uw band met elkaar en over wie hij of zij was. Met dat beeld voor ogen zet ik samen met u de volgende stappen. We richten ons op de verzorging van uw dierbare en we zorgen ervoor dat hij of zij op de gewenste plek wordt opgebaard.
Ook gaan we in gesprek over een geschikte dag voor de uitvaart en de plek waar het afscheid en de crematie of begrafenis zal plaatsvinden. Zo kunnen een aantal dingen door mij alvast worden geregeld en vastgelegd.
Soms is er ruimte om meer te bespreken. Het kan ook zijn dat dit al genoeg is voor de eerste dag. Als het overlijden´s nachts is, en onze eerste ontmoeting ook, dan beperken we ons tot de laatste verzorging en de opbaring. Al het andere kan dan wachten tot de volgende dag.
Laatste zorg
Het wassen, verzorgen en aankleden van de overledene kunt u zien als een praktische handeling, maar ook als een liefdevol ritueel van afscheid. U kunt het zelf doen, maar u mag het ook overlaten aan Stilleven. In dat geval bent altijd welkom om hierbij aanwezig te zijn of om zelf mee te helpen. In eerste instantie kan dat onwennig voelen, maar later blijkt vaak dat het een waardevol moment is om op terug te kijken.
Deze laatste verzorging kan meestal gebeuren op de plek waar het overlijden heeft plaatsgevonden: thuis, in een hospice of op de kamer in het verzorgingstehuis. Als het een ziekenhuis betreft, kan dat niet altijd. Dan zullen we uw dierbare overbrengen naar de plek waar de verzorging kan plaatsvinden. Dit kan thuis zijn, maar ook in een uitvaartcentrum.
Opbaring
Letterlijk betekent opbaren ‘op een baar leggen’. Met het opbaren van een overledene wordt bedoeld dat het lichaam (na de juiste verzorging) in bed, op een opbaarplank (gewikkeld in een wade) of in een kist wordt gelegd zodat nabestaanden afscheid kunnen nemen. Soms wordt er gekozen om de kist meteen te sluiten.
Om te zorgen dat het lichaam in ´goede staat´ blijft, wordt er meestal gebruik gemaakt van een koeling. Er zijn inmiddels ook andere methodes zoals o.a. thanatopraxie (een lichte balseming van het lichaam) en de Bio Sac 2000. De werkzame stoffen in deze Sac, die op de blote huid bij de buik wordt gelegd, zorgen ervoor dat het lichaam op een natuurlijke manier geconserveerd wordt. Als u over een van beide methodes meer informatie wilt, mag u mij daarover altijd bellen.
Locatie van de opbaring
Een goede plek voor het opbaren van uw dierbare kan thuis zijn. Zo kunt u in alle rust afscheid nemen in een vertrouwde omgeving. In de meeste verzorgingstehuizen is het toegestaan op te baren in de eigen kamer. Het is aan te raden van te voren te informeren naar de mogelijkheden. Als u kiest voor een opbaring thuis of in het verzorgingstehuis, zal Stilleven zorgen voor een eventuele koeling en een dagelijkse controle.
Als er thuis niet genoeg ruimte is voor een opbaring, kan ook een 24-uurs kamer een goede optie zijn. Een plek waar u de sleutel van krijgt en dus zelf bepaalt op welke momenten u daar wil zijn en met wie.
Ook kan uw dierbare naar een uitvaartcentrum worden gebracht. Als u op rouwbezoek wil komen, kan daarvoor een afspraak worden gemaakt.
Dagen voor de uitvaart
In de intensieve dagen tussen overlijden en uitvaart ben ik overdag en ook ´s avonds voor u bereikbaar via whatsapp, telefonisch of op afspraak. Stap voor stap komt alles aan de orde wat van belang is om het afscheid waardevol en op maat vorm te geven:
- Locatie, datum en tijdstip van de uitvaart
- Rouwkaart
- Condoleancemoment vooraf of nadien
- Het eventueel vooraf bezoeken van de locatie
- Bloemen
- Vervoer
- Catering
- Familiebericht in de krant
Zodra de grote lijnen zijn bepaald, krijgt u een heldere begroting van de te verwachten kosten.
De begeleiding van Stilleven gaat verder. Er is ook aandacht voor inhoudelijke keuzes:
- Het juiste moment bepalen om de kist te sluiten en wie daarbij aanwezig is
- De rol van de jonge kinderen bij het afscheid
- Speciale route van de rouwstoet
- Grote of kleine ceremonie
- Muziek, woorden en gebaren
Er wordt geluisterd, aangesloten en meegedacht en van daaruit krijgt u mogelijkheden en ideeën aangereikt. Zo wordt u geholpen om helder te krijgen wat u wil en aangespoord daarin uw hart te volgen. Er kan vaak meer dan u denkt.
Dag van de uitvaart
Op de dag van de uitvaart is alles tot in details voorbereid. U heeft daarvan vooraf een draaiboek gekregen. Stilleven zorgt dat alles in goede banen wordt geleid en is daarbij onzichtbaar of zichtbaar op de juiste momenten.
Heeft u vragen of advies nodig? Wilt u kennismaken of alvast uw wensen bespreken voor uw eigen afscheid en een begroting ontvangen? Bel voor een afspraak.
tel. 06 831 660 33
Het melden van een overlijden
kan 24 uur per dag.