INSPIRATIE VOOR EEN UITVAART

Er zijn vele manieren om een afscheid vorm te geven. Klein en intiem, groot, traditioneel of eigenzinnig, er is zoveel mogelijk en alles is goed, zolang het passend is.

Ter inspiratie geef ik u wat beelden van traditionele en meer eigenzinnige mogelijkheden…

wilgenteen 1

wilgenteen 2

rieten kist

ronde kist

Akidia

Klaprozen 1

Klaprozen 2

Wikkelwade

Draagbaar

Hollands hout

Hollands hout binnenkant

Kist dicht

Kist natuur

KIST

Behalve de gebruikelijke uitvaartkisten waar iedereen zich wel een voorstelling van kan maken, zijn er tegenwoordig veel meer mogelijkheden: bijvoorbeeld een ´doorzichtige´ kist van gevlochten wilgentenen, een foto geprint op de deksel of rondom, een kist waar de overledene in zijligging in kan liggen of een van karton. Een overledene kan ook gewikkeld worden in een wade en gelegd op een (draag)baar. 

Vervoer

Doorgaans is er op de dag van de uitvaart vervoer nodig om de overledene naar de plek van de afscheidsbijeenkomst te verplaatsen. Vaak wordt er gekozen voor een zwarte rouwauto, stijlvol en eenvoudig. Misschien bent u op zoek naar iets anders. Zoals een oldtimer of een rouwauto in een andere kleur zoals grijs, wit, bordeauxrood en zelfs roze. Ook kan soms een motor met zijspan passend zijn, of een volkswagenbusje, een caravan, een koets met paarden ervoor. Voor de kleine afstand kan de overledenen al lopend met de loopkoets verplaatst worden of met een fiets voorzien van een speciale aanhanger. 

cadillac

mercedes

kunst

motor

loopkoets

volkswagen

uitvaartfiets

Diversen

Rondom een uitvaart zijn er veel mogelijkheden waarmee u een afscheid passend en persoonlijk kunt maken. Zoals bijvoorbeeld de keuze van de bloemen, een specifieke locatie, de catering, het bewaren van de as in een speciale urn of het uitstrooien ervan op een speciale plek.

Schilderij van herinnering

De bloemen uit het bloemstuk dat op de kist lag tijdens de uitvaart kunt u bewaren, als herinnering. Het bedrijf Field of Hope kan ze voor u drogen waarbij de kleuren worden behouden. Met de bloemen van uw keuze maken ze een schilderij in een mooi lijstje, of een boeket in een fles om neer te zetten.

Samen de kist maken

Er zijn veel mooie kisten te koop, maar u kunt er zelf ook een maken. Als u dat wilt doen maar er graag in wordt begeleid, dan timmert Titus Meijer samen met u een mooie, eerlijke, oprechte, ambachtelijke kist van massief hout waar u trots op kunt zijn. Door concreet aan de slag te gaan met de handen en zo afscheid te nemen, kunt u iets moois maken voor uw dierbare en samen troost vinden.

Natuurbegraafplaats

Er zijn in Nederland steeds meer natuurbegraafplaatsen waar een overledene een eeuwigdurende rustplaats krijgt in de natuur. Natuurbegraven is een mooie en duurzame manier van begraven. Na de begrafenis ontfermt de natuur zich over het graf, zodat dit na verloop van tijd weer één wordt met de omgeving. Op al deze plekken is gelegenheid een afscheidsceremonie te houden.

Herinneringstegel

Vanaf 4 weken na de crematie kunt u bij het crematorium de as van uw dierbare ophalen. De vraag is dan wat u ermee gaat doen. Er zijn veel bedrijven die met de as mooie herinneringsobjecten maken. Op internet zijn diverse mogelijkheden te vinden.  Blooming Ashes verwerkt een klein gedeelte van de as in het glazuur van deze ´blooming tiles´. 

Herdenkingsbos

In een herdenkingsbos zoals Gedenkbos De Spinder, maar ook op andere plekken in Nederland, kunt u de as uitstrooien op een eigen gekozen plek. Soms gebeurt dit uitstrooien op een afgesproken tijdstip waarop dan ook een herinneringsboom geplant kan worden.

Zelf de kist dragen

Voor het dragen van de kist kan de hulp worden ingeroepen van speciale dragers. Maar vaak zijn er genoeg mensen in de familie of in de vriendenkring die deze taak ook op zich kunnen nemen. Dat maakt het afscheid persoonlijk en de meeste mensen uit eigen (vrienden)kring die hiervoor gevraagd worden, ervaren dit ook als een eer om te mogen doen. 

Passend bloemstuk

De bloemen op de kist kunnen extra betekenis krijgen door er iets in te verwerken dat bij de overledene hoort. Dit is bijvoorbeeld een kiststuk voor een moestuinliefhebber. De gebruikte groenten zijn bijna allemaal uit zijn eigen moestuin.    

Losse bloemen

In plaats van een bloemstuk kunnen er ook losse bloemen op de kist gelegd worden, bloemen uit eigen tuin bijvoorbeeld, of meegenomen door de genodigden.  

Het graf dichtscheppen

Soms wordt er bij een begrafenis voor gekozen om bij het afscheid nemen iedereen een bloem of een handje aarde op de kist te laten gooien. Een mooi gebaar. Ook voor kinderen is het vaak fijn om letterlijk iets te kunnen doen. U kunt het ook groter aanpakken en met familie of vrienden aan het werk gaan... 

Afscheid in de tuin

Een afscheidsceremonie hoeft niet altijd in een kerk of crematorium te zijn. Als u het klein en intiem wilt houden kan ook uw eigen huiskamer een mogelijkheid zijn, of uw eigen tuin.

Groeien na het leven

As kan worden begraven in deze speciale biologisch afbreekbare Bios urn. In de urn zitten zaadjes voor een boom of struik. Zo wordt de as voeding voor wat gaat groeien tot een ware herinneringsboom of struik.

Assieraad

Na het overlijden is het mogelijk een vingerafdruk te maken. Deze afdruk kan later verwerkt worden in een herinneringssieraad. Ook zijn er veel juweliers die as verwerken in een sieraad. Deze ketting  van de Vlaamse goudsmid Katrien Cambré is daar een mooi voorbeeld van.